Karin: Stekt bröd med svamp, älgfärsbiffar med rotfukter och havreflarn.

Stekt bröd med svamp

Svampexperten Bo Nyléns bästa Karljohanrecept (Svenska Dagbladet)
(Ca 3 l rensad o skivad svamp.)

• Skiva karljohansvampen i ungefär fem millimeter tjocka skivor.
• Fräs skivorna i rikligt med fin olivolja i en gjutjärnspanna. Undvik smör då det ”dominerar svampens egen smak”.
• Tillsätt skivad vitlök (2-3 klyftor?) (viktigt att den inte pressas), salt, peppar, persilja (1-2 knippen?) och cayennepeppar.
• Tillaga svampen ordentligt, nästan så den är friterad.

Stek kantskurna vita brödskivor i stekpannan
Lägg svampen på de stekta brödskivorna och lägg t ex babyspenat runt omkring- ringla ev på lite olivolja och lite citron.


Älgfärsbiffar med rotfrukter

Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
(Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.)

10 portioner älgfärsbiffar

1,5 kg älgfärs
2,25 dl ströbröd
1,5 finhackad eller riven gul lök
4,5 dl grädde
2,5 tsk socker
6 ägg
3 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
1,5 dl smör eller olivolja att steka biffarna i

Skysås:6 dl vatten eller steksky
1 köttbuljongtärning
9 dl grädde
6 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
6 msk maizena redningsmjöl (brun maizena)

Tillbehör: 4 port kokt potatis
250 gram kokta grönsaker som broccoli, morot eller blomkål
2 dl lingonsylt

Tillagning

1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
6. Lägg över på en tallrik.
7. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i en panna med höga kanter. Rör i buljongtärning och soja samt red med maizena redningsmjöl. Koka upp.
8. Lägg i älgfärsbiffarna och låt puttra klart i såsen ca 10 minuter.


Ugnsrostade rotfrukter
4 port

1 kg blandade rotfrukter, gärna kålrot, morot, palsternacka
2 rödlökar elr gula lökar
1/2 dl olivolja
flingsalt
peppar

Smaksättning:
citron, pressad vitlök, torkad rosmarin och/elr timjan, flytande honung

Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar elr klyftor.
Skala och skiva löken. Lägg på en plåt.
Ringla över olja, salt och peppra. Generöst!
Smaksätt valfritt.
Rosta i ugn tills de är mjuka och har fått färg, ca 30 min.

Pepparrotslingon

300 g frysta lingon
1.2 dl råsocker
1,2 dl färsk riven pepparrot

Mosa lingonen med socker. Smaksätt med riven pepparrot.

Havreflarn

Sätt ugnen på 200 grader
Smält 150 gram smör i en kastrull och ta bort från värmen
Rör i 2 dl socker
Blanda 2 dl vetemjöl med ½ tsk bakpulver och rör ner
Rör ner 2 dl havregryn, 4 msk mjölk och 4 msk ljus sirap.
Klicka ut på plåt med bakplåtspapper – ca gammal-femöringstorlek - glest för de flyter isär.
Grädda i ca 5 minuter.

Kommentarer