Iren: Sparrissoppa, grekisk allt-i-ett-kyckling och cheesecake med rabarber

 


Grön sparrissoppa

Grekisk allt-i-ett-kyckling

Grekisk allt-i-ett-kyckling

Cheesecake med rabarber


Förrätt: Grön sparrissoppa
8 port

3 knippen grön sparris
1,2 l vatten
2 dl vitt vin
2 potatis
kycklingfond
svartpeppar
örtsalt
2 dl grädde

Skär bort yttersta nedre delen på sparrisen, som är grov. Skär bort ca 2 cm av knoppen. Dela resten i ca 2 cm stora bitar.
Blanda allt utom grädde o sparrisknoppar i en kastrull och koka 25 min.
Mixa soppan.
Häll i grädde och knoppar och låt sjuda i 5 min.


Huvudrätt: Grekisk allt-i-ett-kyckling
4 port

1kg potatis, med skal
700g styckad benfri kyckling, t ex kycklingbröst, gärna med skinn (färsk eller tinad)
700g valfria grönsaker, t ex sparris, gröna bönor, broccoli (färsk eller fryst)
1 paket små kvisttomater
1 dl kalamataoliver
1 röd lök, skivad
1 påse(ar) bladspenat eller rucola
150g fetaost
örtsalt
svartpeppar
vitlök
smör/olja till stekning
balsamico

Till servering: tsatsiki

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i tunna skivor. Jag brukar välja ekologisk potatis och inte skala den innan, men det väljer du.
Lägg bakpapper i en stor långpanna, lägg i potatisen. Krydda med örtsalt, peppar och vitlök, ringla på olja eller lägg i smörklickar, rör om.
Lägg kycklingbitarna i långpannan, krydda.
Grädda mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt.
Efter ca 20 minuter, lägg i grönsakerna som behöver tillagas, oliver och tomater.
Ta ut formen, vänd ner resterande grönsaker (lök och spenat) och smula över ost.
Servera rätten som den är, med en god sås/dressing eller vitlökssmör och varmt bröd.

 

Efterrätt: Cheesecake med rabarber
4 port

100 g rabarber
50 g syltsocker (med pektin)
1 msk vatten
2 tsk malen kardemumma

Cheesecake:
8 drömmar (eller digestivekex)
200 g färskost
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker

Dekoration:
blandade bär (eller kryddgrönt)

Skölj och skiva rabarbern. Lägg rabarber, syltsocker, vatten och kardemumma  i en kastrull.
Låt koka upp och sjuda tills rabarbern är mjuk. Häll över kompotten i en skål och låt svalna.
Krossa eller mixa drömmarna till cheesecaken. Fördela i fyra glas.
Blanda färskost, grädde och socker i en bunke. Vispa fluffigt med elvisp.
Fördela cheesecaken i glasen och varva med rabarberkompott. Dekorera efter tycke och smak.

Kommentarer