Inger: Japanska förrätter, sukiyaki och japansk cheesecake

 

Sushi

Vårrullar

Såser & Sukiyaki

Sukiyaki

Sukiyaki

Sukiyaki

Japansk cheesecake


Japanska förrätter
ca 25 st vårrullar

500 g färs av valfri sort (veggofärs funkar alldeles utmärkt)
50 g glasnudlar
1 msk vegetabilisk olja
1 klyfta vitkål (ca 400 g), strimlad
2 medelstora morötter, rivna på grova sidan av rivjärnet
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 salladslökar, finhackade
1 msk färsk ingefära, hackad
1 msk ostronsås eller vegetarisk champinjon soja (se bild)
1 msk soja
salt och peppar efter smak
1 paket vårrullar mellanstorlek (se bild)
Smet att fästa vårrullarna med:
2 matskedar mjöl
2 msk kallt vatten
Pensling:
Vegetabilisk olja (tex rapsolja)

Gör så här:
Koka upp glasnudlar enligt anvisning på förpackning, sila av och klipp nudlarna med en kökssax i kortare strimlor, ställ åt sidan.
Hetta upp olja en stor wookpanna eller en stekpanna.. Fräs färsen tills den får färg.
Tillsätt kål, morötter och stek en stund tills de mjuknar, ca 5-6 minuter. Vänd i glasnudlar, salladslök,
vitlök, ingefära, soja, salt och peppar. Fräs i 30 sekunder och ställ sedan åt sidan.
Låt fyllningen kallna helt innan du fyller vårrullarna.

Värm ugnen till 200°. Ta ett ark vårrullepapper (täck de andra så de inte torkar ut) och lägg ca 1 msk fyllning på, inte riktigt i mitten av pappret.
Rulla till mitten och vik in kanterna.
Blanda alla ingredienser till smeten som ska hjälpa vårrullarna att fästa.
Pensla med smeten längst upp och stäng ihop vårrullen.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt, ställ inte dem allt för tätt ihop.
Pensla vårrullarna med olja och baka mitt i ugnen i ca 10-15 min.
Öppna sedan luckan och vänd på dem och baka i ytterligare ca 10-15 min.
Du kan frysa in vårrullarna, de håller sig i frysen upp till 3 månader, bara att ta ut och värma i ugnen eller micron.

Servera med sweet chilisås.

Sushi
Riset:
Sushiris
Risvinäger
Socker, salt

Tillbehör:
Noriark

Förslag på fyllning till Maki (rullarna), välj fritt:
Gurka
Morot
Avocado
Champinjoner
Salladslök
Lax
Wasabi
Verktyg:
Bambumatta

Gör så här:
Riset:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Det brukar stå bra recept på paketet.
Vanligast är att du först sköljer ca 3,5 dl ris i kallt vatten ordentligt.
Blötlägg sedan i ljummet vatten i 30 min och sila av.
Lägg i en kastrull och häll ca 4 dl vatten över.
Koka upp, sänk värmen och låt ångas långsamt under lock i ca 10-15 min.
Stäng av värmen och låt stå i ytterligare 10-15 min.
Under tiden riset tillagas blandar du 3-4 msk risvinäger, 4 tsk socker och 1/2 tsk salt i en kastrull.
Koka upp och rör om tills sockret löses upp.
När riset svalnat en aning häller du vinägern över och rör om försiktigt.
Fläkta riset med en papperstallrik eller liknande så den svalnar den snabbare. Börja sedan göra sushi.

Maki (rullarna):
Skär grönsakerna som du har valt i tunna strimlor. Lägg ett noriark på bambumattan, bred på
ett lager ris. Om du lämnar ca 1 cm längst ut på arken tom blir det lättare att “försluta” rullen.
Lägg önskad fyllning i mitten och rulla ihop arket med hjälp av bambumattan. Skär i önskad
storlek och fortsätt med resterande ark på samma sätt.

Nigiri (riskuddar):
Ha en liten skål med ljummet vatten nära till hands. Fukta handen lite lätt, ta en klick ris och
tryck ihop det till en “kudde”. Bre eventuellt på wasabi och lägg på önskad topping.

Såser till förrätterna
1. Blanda Wasabi med creme fraiche, yoghurt eller majonäs
2. Teriyakisås
3. Guacamole


Sukiyaki – Fondue på japanskt vis

En slags japansk fondue som lagas vid bordet av gästerna själva som doppar tunt skivat kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i dippskålar med olika såser och eventuellt rå äggula.

Serveringsförslag:
Lagas vid bordet med fat av grönsaker och mört nötkött som lövbiff, utskuren biff, entrecote eller oxfilé i tunna skivor.
Förslag på sådant som kan tillagas: champinjoner, paprika, tofu, gul lök, salladslök, vitkål, nudlar, morötter.

Serveras med japanskt ris (vi körde nudlar istället).

Börja med att koka japanskt klibbigt ris.
Förbered ingredienserna till fonduen: Lövbiff: strimla köttet fint eller banka ut det tunt och skär i ex. 2-3 cm breda remsor.
Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
Skär vitkål i grova bitar.
Dela champinjoner på mitten.
Skär salladslökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
Dela tofun i bitar.
Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på ett stort fat och ställ på bordet.
Koka upp buljong, mirin, vitt vin, lite ljus soja och salt. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.
Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i dippskålar. Häll på soja i varje.
Ställ fram grytan med het buljong på bordet.
Sätt fram riset och små skålar till det.
Klart att äta. Tips är att fylla upp grytan med en ex. hälften av ingredienserna - först morot, salladskål, champinjoner, purjolök - låt koka någon minut - sedan tofu och sist kött. Låt koka ca 30 sekunder. Eller låt var och en doppa ner kött och grönsaker i buljongen. Kött och grönsaker doppas sedan i dipsåsen. Servera med riset.

Att dippa i:
Avocado med creme fraische
Teriyakisås
Rå äggula

 

Japansk cheesecake

3 ägg
120 g vit choklad
120 g färskost  (ex. philadelphia)

Så här gör du:
Separera äggvitan från gulan och lägg dem i olika skålar.
Täck över skålen med äggvitor och ställ den i kylen.
Smält långsamt den vita chokladen över ett vattenbad.
Blanda sedan ihop chokladen med färskosten.
Blanda nu i äggulorna i smeten.
Nu är det dags att vispa upp äggvitorna.
Vispa dem ordentligt, som om du skulle göra en maräng, och tillsätt sedan lite i taget till den övriga smeten och blanda väl.
Klipp sedan isär ett bakplåtspapper och lägg ena biten i botten av en springform.
Den andra biten lägger du runt kanterna för att kakan inte ska spricka.
Fetta in bakplåtspappret lite och häll sedan i smeten.
Ställ springformen på en djup långpanna och häll på vatten runt formen.
Tillaga i ugn i 15 minuter i 170 grader.
Sedan 15 minuter till i 160 grader.
Låt sedan kakan stå kvar i ugnen i 15 minuter efter att du stängt av den.
Så där! Nu kan du pudra på lite florsocker om du vill och sen är du klar!
Servera med vispad grädde, bär eller sylt.

Kommentarer