Iren: Amai udon på Hasslumsvis
Amai udon på Hasslumsvis
3 port
400 g udon nudlar
2 ägg, vispade
75 ml amai sås
1 purjolök, skalad, strimlad
2 morötter, skivade
20 skalade räkor
1 handfull böngroddar
2 msk olja
haloumi skurna i kuber
1 lime, delad i klyftor
persilja, klippt i småbitar
2 msk rostade, skurna jordnötter
Blanda ägg och amai sås i en stor skål, tillsätt purjo, morot, groddar, nudlar.
Värm upp oljan, lägg i haloumi, stek i 2 min. Häll i innehållet i skålen och stek i 3-4 min tills äggen är kokta och grönsakerna är mjuka.
Dela upp på 3 tallrikar, strö över persilja, jordnötter, lägg en klyfta lime vid sidan.
Amai sås
1 msk maltvinäger
2 msk socker
1 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1 ½ msk ketchup
2 tsk tamarind pasta
Hetta upp vinäger, socker och soja i en kastrull tills sockret smält. Häll i resten av ingredienserna och låt svalna.
Tori kara age
4 pers
1 grillad kyckling skuren i bitar ca 2,5 cm
3 msk tori kara age sås
1 ägg, vispat
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
2 tsk majsmjöl
olja till fritering
limeklyftor
Marinera kycklingen i tori kara age såsen minst 1 tim.
Blanda ägg kryddor och majsmjöl. Lägg i kycklingen och vänd den.
Värm upp olja, fritera kycklingen tills den fått gyllenbrun färg.
Lägg i en skål med hushållspapper i botten.
Servera med tori kara age sås och gyoza sås och limeklyftor.
Tori kara age sås
ca 3 dl
1,2 cm ingefära, skalad, riven
3 dl
0,5 dl sake
½ tsk socker
½ tsk ostron sås
Gyoza sås
3,5 dl
1 stor vitlöksklyfta, skalad, fint skuren
1 röd chili, fint skuren
salt
25 g socker
1 dl malt vinäger
2,5 dl ljus soja
1 tsk sesamolja
Värm socker och vinäger så att sockret smälter. Häll i resten.
Chilistuvade grönsaker
4 port
1 morot
1 rödlök
1 purjolök
1 bit vitkål ca 100 g 2 dl lätt crème fraiche
1 msk gari, inlagd ingefära
1 tsk srirachasås
1 salladslök strimlad
½ dl färsk gräslök
salt och peppar
Skala moroten och rödlöken. Skär moroten i tunna skivor och löken i strimlor. Skölj och ansa purjolöken. Skär den och kålen i bitar. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten 2-3 min. Häll av vattnet. Rör ner crème fraiche, gari, srirachasås, salladslök och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Bärmousse
1,5 dl mixade bär
1,5 dl pressad citron
3 dl gelésocker
2 dl grädde
Värm bär och citron, tillsätt socker, låt kallna. Vispa grädde. Blanda grädde och bär, häll upp i små skålar.
3 port
400 g udon nudlar
2 ägg, vispade
75 ml amai sås
1 purjolök, skalad, strimlad
2 morötter, skivade
20 skalade räkor
1 handfull böngroddar
2 msk olja
haloumi skurna i kuber
1 lime, delad i klyftor
persilja, klippt i småbitar
2 msk rostade, skurna jordnötter
Blanda ägg och amai sås i en stor skål, tillsätt purjo, morot, groddar, nudlar.
Värm upp oljan, lägg i haloumi, stek i 2 min. Häll i innehållet i skålen och stek i 3-4 min tills äggen är kokta och grönsakerna är mjuka.
Dela upp på 3 tallrikar, strö över persilja, jordnötter, lägg en klyfta lime vid sidan.
Amai sås
1 msk maltvinäger
2 msk socker
1 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1 ½ msk ketchup
2 tsk tamarind pasta
Hetta upp vinäger, socker och soja i en kastrull tills sockret smält. Häll i resten av ingredienserna och låt svalna.
Tori kara age
4 pers
1 grillad kyckling skuren i bitar ca 2,5 cm
3 msk tori kara age sås
1 ägg, vispat
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
2 tsk majsmjöl
olja till fritering
limeklyftor
Marinera kycklingen i tori kara age såsen minst 1 tim.
Blanda ägg kryddor och majsmjöl. Lägg i kycklingen och vänd den.
Värm upp olja, fritera kycklingen tills den fått gyllenbrun färg.
Lägg i en skål med hushållspapper i botten.
Servera med tori kara age sås och gyoza sås och limeklyftor.
Tori kara age sås
ca 3 dl
1,2 cm ingefära, skalad, riven
3 dl
0,5 dl sake
½ tsk socker
½ tsk ostron sås
Gyoza sås
3,5 dl
1 stor vitlöksklyfta, skalad, fint skuren
1 röd chili, fint skuren
salt
25 g socker
1 dl malt vinäger
2,5 dl ljus soja
1 tsk sesamolja
Värm socker och vinäger så att sockret smälter. Häll i resten.
Chilistuvade grönsaker
4 port
1 morot
1 rödlök
1 purjolök
1 bit vitkål ca 100 g 2 dl lätt crème fraiche
1 msk gari, inlagd ingefära
1 tsk srirachasås
1 salladslök strimlad
½ dl färsk gräslök
salt och peppar
Skala moroten och rödlöken. Skär moroten i tunna skivor och löken i strimlor. Skölj och ansa purjolöken. Skär den och kålen i bitar. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten 2-3 min. Häll av vattnet. Rör ner crème fraiche, gari, srirachasås, salladslök och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Bärmousse
1,5 dl mixade bär
1,5 dl pressad citron
3 dl gelésocker
2 dl grädde
Värm bär och citron, tillsätt socker, låt kallna. Vispa grädde. Blanda grädde och bär, häll upp i små skålar.
Kommentarer
Skicka en kommentar