Marika: Betcarpaccio, krämig polenta & tiramisu


Betcarpaccio


Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater


Tiramisu

Betcarpaccio

Skala betor (gulbetor), skiva tunt. Häll över kokande vatten, låt stå nån minut så att betorna mjuknar något, låt rinna av ordentligt. Lägg upp på ruccolabädd, strö på riven getost och hackade salta mandlar, ringla över lite honung och olivolja.

Dryck: Spumante eller Prosecco, vitt, torrt mousserande


Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater 

8 portioner:
800 g småtomater
800 g valfri svamp
4 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl finmald polenta
100 g smör
8 dl finriven parmesan, pecorino el liknande
140 g färsk bladspenat
2 citroner, finrivet skal
Olivolja, ev rökt olja
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över olja, rosta mitt i ugnen 25 min.
Skär svampen i mindre bitar, stek på hög värme ca 5 min. Tillsätt olja, sänk värmen och stek tills svampen är ordentligt stekt, ca 10 min. Tillsätt vitlöken och låt steka med någon minut. Smaka av med salt och peppar + ev rökt olja.
Koka polentan enligt anvisning på förpackningen och låt sjuda tills den är krämig, ca 7 min, rör då och då. Rör ner smöret och hälften av osten. Krydda med salt och peppar.
Toppa polentan med resten av osten, tillsätt spenat och citronskal till svampblandningen, servera svampen och tomaterna till polentan.

Dryck: Doppio Passio Primitivo, rött, fruktigt & smakrikt


Tiramisu 

8 portioner:
2 äggvitor
3 dl grädde
500 g mascarpone
2 ägggulor
4 msk florsocker
1 dl marsala
Vispa äggvitorna i en skål. Vispa grädden i en annan skål. Rör ihop mascarpone, äggulor, florsocker och marsala i en tredje skål. Vänd ihop allt. Varva i glas med savoiardikex som doppats i starkt kaffe. Kyl, sikta över kakao vid servering.

Dryck: Florio Marsala

Kommentarer