Barbro: Smördegsflarn, potatissallad med fyllda kycklingfileer och squashkaka
Smördegsflarn med getostkräm, rödbetor & picklad lök |
Ljummen potatissallad med fyllda kycklingfileer |
Squashkaka |
Förrätt: Smördegsflarn med getostkräm, rödbetor & picklad lök
Dryck: Vilarnau Nr 7731, Brut Nature Organic, Cava
8 buffeportioner
200 g färska rödbetor eller gulbetor
250 g färsk smördeg
1 ägg, uppvispat
2 dl crème fraiche
150 g getost eller fetaost
1 msk flytande honung
0.5 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
örter
Picklad lök:
1 liten rödlök
0.5 msk strösocker
2 msk äppelcidervinäger
Koka betorna mjuka i saltat vatten (i var sin kastrull om de har olika färg). Skölj i kallt vatten och gnid loss skalet.
Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanterna ca 1 cm runt om smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen tills den har puffat upp och har fin färg, 10–15 min. Låt svalna. Skala ev bort kanten på osten med potatisskalare. Mixa crème fraiche och getost till en kräm. Tunnskiva löken med mandolin.
Vänd i socker tills den släpper vätska. Vänd runt med vinäger och låt stå minst 10 min. Skär betorna i tunna skivor, gärna med mandolin. Bred ostkrämen på smördegen och lägg på betorna.
Ringla över honung och olja. Toppa med lök, flingsalt, nymalen svartpeppar och färska örter.
Huvudrätt: Ljummen potatissallad med fyllda kycklingfileer
Dryck: Adobe Nr 6853, Reserva Cabernet Sauvignon, Chile
Ljummen potatissallad
4 port
8-10 potatisar av fast sort, 3/4 kg
1 rödlök
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
2-3 msk grovkornig (elr ljus) fransk senap
1/2 dl hackad dill
2-3 msk kapris
dillvippor
Skala och dela potatisen i bitar. Koka den precis mjuk i lättsaltat vatten.
Skala och skiva löken.
Blanda creme fraiche, salt, senap och dill.
Häll av vattnet från potatisen och rör ner såsen och löken.
Garnera med kapris och dill.
Fyllda kycklingfiléer inlindade i bacon
6 port
6 kycklingfiléer
1 pkt bacon (à ca 140 g)
smör (att steka i)
Fyllning:
20 marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja (eller olja från de soltorkade tomaterna)
1 dl chilimarinerade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg en kycklingfilé mellan två smörpapper på en skärbräda och banka ut dem med hjälp av en stekpanna tills de är som platta skivor.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en matberedare. Mixa till en grov konsistens.
Fördela fyllningen på filéerna och vik ihop dem till paket. Linda baconskivor runt och fäst med en tandpetare.
Bryn dem runt om i lite smör i en stekpanna tills de fått färg och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Hit kan de förberedas.
Sätt in i ugnen tills de är genomstekta, ca 20 minuter.
Efterrätt: Squashkaka
Dryck: olika cider från Halmstad och Somersby
9 dl squash, urkärnad, skalad och skuren i tärningar
4 ägg
1 dl strösocker
4 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 malda bittermandlar
25 malda sötmandlar
Sätt ugnen på 200°C.
Koka squashen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl! Mixa den slät.
Vispa samman ägg och socker. Tillsätt de övriga ingredienserna. Smeten blir lös, den ska vara så.
Grädda i smord form, tex en pajform, ca 45 min tills den har stannat.
Kommentarer
Skicka en kommentar