Karin: Stekt sparris, oxfile med pommes duchesse, citronkräm med nötkrisp









Stekt sparris med Hollandaise

Dryck: Ricossa Moscato, nr 4325

150 g smör
3 ägg
3 msk torrt vitt vin
1 msk pressad citron
1 krm salt
vitpeppar

Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ägggulor och vin i en liten kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa tills blandningen tjocknat. Ta kastrullen från det sjudande vattnet. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Såsen ska vara tjock och blank. Smaksätt med citron, salt och peppar.

Fräs sparrisen i smör, salta dem och ringla sedan såsen över sparrisen.


Oxfile med pommes duchesse och pepparsås

Dryck: Bolla Le Poiane, Ripasso, nr 22320

Pommes duchesse:
10 potatisar
3 ägggulor
3 msk smör
1 tsk timjan
salt och peppar


Skala och koka potatisen. Pressa sedan potatisen. Rör i ägggulor, smör och kryddor och blanda väl. Spritsa moset till toppar på en smord ugnsplåt. Gratinera potatisen i 250 grader i 8-10 min.

Pepparsås:
1 + 1 msk smör
2 msk finhackad gul lök
2 tsk finkrossad vitpeppar
1 dl halvsöt madeira
1 msk kinesisk soja
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
3 dl creme fraiche

Fräs lök och peppar i smör i några minuter utan att löken får färg. Fyll på med vin, soja, grönsaksbuljong och vatten. Koka ihop till hälften. Tillsätt creme fraiche och koka några minuter till. Smaka av med salt och vispa i resten av smöret.


Citronkräm med nötkrisp och granatäpplen

Citronkräm:
8 dl grekisk yoghurt
6 msk lemoncurd

Nötkrisp:
2 dl naturella cashewnötter, grovhackade
1 dl mandlar, skalade och grovhackade
4 msk socker
2 st granatäpple
2 st citron
1 msk smör

Lägg smör, nötter och socker i en stekpanna, låt det bli karamelliserat, gyllenbrunt. Häll upp på bakplåtspapper.

Blanda yoghurt och lemoncurd, fördela i portionsglas. Halvera granatäpplet och ta ut kärnorna och saften. På med nötterna på citronkrämen och sedan granatäpplekärnorna. Avsluta med lite rivet citronskal. 

Kommentarer