Barbro: Linssoppa, Rostad blomkål med vitlöksris och mascarponekräm med lemoncurd

Förrätt: Linssoppa med saffran 

4-6 pers: 
2 dl belugalinser 
2 schalottenlökar 
2 vitlöksklyftor 
2 msk rapsolja 
4 cm kanelstång 
1 kuvert saffran (0,5 g) 
20 kardemummakärnor 
ca 500 g mogna tomater 
2 dl vatten 
1,5 tsk örtsalt 
4 dl kokosmjölk 
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
3 tomater 
några kvistar färsk persilja till garnering 
 
Koka belugalinserna enligt anvisningen på förpackningen. När de är färdigkokta, skölj dem noga innan de hälls i soppan. Skiva lök och vitlök fint och fräs några minuter i oljan tillsammans med kanelstång, saffran och kardemumma. Se till så att det inte bränns. Skölj tomaterna noga i varmt vatten. Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en kastrull tillsammans med lite vatten. Koka upp och låt koka på låg värme under omrörning under cirka 15-20 minuter. När tomaterna släppt ut all sin vätska är de klara. Ta av kastrullen från plattan och ta evenuellt bort stora skalbitar eller rester från kärnhuset. Om du vill ha ett slätare tomatkross kan du hälla krosset i en sil och passera tomaterna. Häll på 2 dl vatten, örtsalt och de krossade tomaterna och låt lök- och kryddblandningen koka ihop i några minuter. Tillsätt linser och kokosmjölk och smaka av med salt och peppar. Skär 3 tomater i bitar och lägg ner dem i soppan. Värm. Garnerna med en kvist persilja på varje tallrik. 
 

Huvudrätt: Rostad blomkål med vitlöksris

Rosta blomkål
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.
Skär blomkål [1 st, 4 pers] i små buketter och lägg dem i en skål.
Blanda aioli, en nypa chili flakes och ketchup till en dressing.
Blanda blomkålen ordentligt med dressingen, en skvätt olivolja och en nypa salt.
Häll över panko och blanda tills blomkålen är täckt.
Sprid ut blomkålen och kvarvarande panko på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills blomkålen är mjuk.

Koka vitlöksris
Pressa eller finhacka vitlök.
Smält en klick smör med en skvätt olivolja i en medelstor kastrull.
Fräs vitlök i 1-2 min.
Tillsätt jasminris, vatten och en nypa salt. Koka upp.
Sänk till låg värme och låt sjuda under lock i 12 min.
Ta av från värmen och låt stå under lock i 10 min, eller tills vattnet absorberats eller riset är mjukt.

Förbered grönsaker
Grovhacka spenat/sallad.
Hyvla morötter.
Skiva salladslök.
Skiva gurka tunt.

Blanda bang bang-majo
Blanda sesamfrön, sojasås, majonnäs, en generös nypa chili flakes och ketchup i en skål.

Servera
Fördela vitlöksris och wekade grönsaker mellan era tallrikar.
Toppa med krispig pankoblomkål och gurkskivor.
Ringla över dressingen och garnera med den gröna-salladslöken: koriander och och gurka 
 

Efterrätt: Mascarponekräm med lemoncurd och maräng

2.2 dl vispgrädde0.8 dl Florsocker300 g Mascarpone225 g Lemon Curd30 g Maränger37.5 g Hallon Färska 
 
Sikta florsocker i grädden och vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädden med mascarpone.
Fördela lemon curd i portionsglas eller skålar.
Toppa med mascarponekräm och smula över maräng.
Dekorera gärna med färska hallon och lite citronmeliss eller mynta.

Kommentarer