Annica: Nachos med marinerade räkor, potatisbakelse med lövbiffgryta och ugnsbakad broccoli, exotiska frukter med vit chokladkräm
![]() |
Nachos med krämiga röror och marinerade räkor |
![]() |
Potatisbakelse med västerbottenost, lövbiffgryta och ugnsbakad broccoli med vitlök och citron |
Exotiska frukter med vit chokladkräm |
Förrätt: Nachos med räkor
Dryck: Julia & Navines Cava Organic, nr 7613, Semi Seco
Marinad:
2 vitlöksklyftor
rivet skal och saft av 2 små lime
1½ dl olivolja
Röra 1:
250 g cream cheese
1 msk sambal oelek
2 msk hackad persilja
ev lite salt
Röra 2:
250 g cream cheese
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad gräslök
ev lite salt
300 g skalade räkor
majschips
färsk gräslök och persilja till garnering
Blanda vitlök, limeskal, saft och olivolja.
Marinera räkorna i oljan ca 30 min.
Sila av oljan.
Blanda ingredienserna till röra 1 och 2 och klicka ut på majschips.
Lägg på räkor och färska kryddor.
Huvudrätt: Lövbiffgryta med potatisbakelse och ugnsrostad broccoli
Dryck: Epicuro, nr 2326, Zinfandel
Lövbiffgryta (8 port):
ca 800 g lövbit
1 msk chili lime (grillkrydda elr pepparblandning funkar också)
1 tsk svartpeppar
1 röd lök
1/3 purjolök
4 st vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 dl rött vin
1 st köttbuljongtärning
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1,5 msk balsamicovinäger
2 msk kinesisk soja
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
smör till stekning
Stek lövbiten. Krydda med grillkrydda och svartpeppar.
Hacka lök och purjo. Finhacka vitlöken.
Låt det fräsa med köttet det allra sista.
Häll i vattnet och vinet och buljongtärningarna.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca en timme.
Potatisbakelse:
800 g potatis
1 tsk salt
250 g västerbottenost
svartpeppar
smördeg på rulle
1 st ägg till pensling, uppvispat
Koka potatisen låt svalna och pressa den på den utrullade smördegen.
Strö över osten avsluta med salt och peppar efter smak.
Rulla ihop till en rulle (som en rulltårta).
Skär rullen i lagom tjocka skivor (ca 2-3cm).
Lägg skivorna på en plåt och pensla med ägg och strö över lite ost till ovanpå.
Grädda mitt i ugnen på ca 200-225 grader i ca 20 minuter, tills degen blivit bakad och fått fin färg.
Ugnsrostad broccoli med citron och vitlökssmör:
(4 port)
500 g broccoli, i små buketter
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
Citron- och vitlökssmör:
2 msk smör
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk rivet citronskal
1–2 msk färskpressad citron
Till servering:
2 msk rostade pinjenötter
Sätt ugnen på 225°.
Vänd broccolibuketterna i olivolja på en plåt eller i en ugnssäker form.
Salta och peppra.
Stek i ugnen tills de är nätt och jämnt mjuka, ca 10-20 minuter. Vänd runt någon gång under stektiden.
Smält smör i en kastrull.
Tillsätt vitlök och citronskal och låt puttra i en minut.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.
Rör i citronsaften.
Häll/pensla smöret på broccolin.
Strö över pinjenötter och servera.
Efterrätt: Exotisk fruktsallad med vit chokladkräm
(8 port)
1 ananas
300 g blå vindruvor
3 kiwi
4 passionsfrukter
saft av en pressad lime
Kräm:
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl florsocker
Skär ananas, vindruvor och kiwi i små bitar och blanda dem.
Fördela i glas.
Halvera och gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna över fruktglasen.
Häll över limesaften.
Låt stå kallt till servering.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. Låt svalna.
Blanda grädde, ägg och florsocker och vispa pösigt.
Blanda i chokladen och ställ kallt.
Ringla över chokladkrämen innan servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar