Maria: Toast skagen, Potatis och purjolökssoppa, Cheesecake med hallon

Omvänd toast skagen med kräftor









Potatis och purjolökssoppa

Cheesecake i glas med hallon


Förrätt: Omvänd toast skagen med kräftor
4 pers

Skagenröra
200 g kräftstjärtar
0,5 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 kruka dill, finhackad
salt, peppar

Krutonger
1 msk citronsaft
olivolja (till stekning)

Tillbehör
0,5 finhackad rödlök
0,5 dl stenbitsrom
dillkvistar

Blanda samtliga ingredienser till skagenröran och smaka av med salt och peppar.
Skär brödet i centimeterstora kuber. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek tills de fått fin färg.
Tillsätt citronsaft och slunga runt krutongerna tills saften dunsat.
Servering: Skagenröran i botten och toppa med krutonger, rödlök, rom och dill.


Huvudrätt: Potatis och purjolökssoppa
4 pers

600 g potatis
1 purjolök
1 msk oljan
1 msk timjan
ca 1 liter grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
salt, peppar

Skala och skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
Tillsätt potatis, timjan och buljong. Låt koka i 15 min.
Mixa soppan slät. Häll grädden i soppan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Bröd
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl vetekli
2 dl vetegroddar
2 dl havregryn
5 dl grahamsmjöl
1,5 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1,5 dl sirap
1 l fil

Blanda ovan och grädda i 175-200 grader i 1,5-2 tim. 


Efterrätt: Cheesecake i glas med färska hallon
6 pers

200 g cream cheese
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
5 smulade havrekakor
250 g hallon

Blanda cream cheese, grädde och socker. Lägg kaksmulor i botten i ett glas, skeda på creamcheeseblandningen och toppa med hallon.


Kommentarer