Maria: Svamptoast, potatis- och purjolökssoppa och citrontarte med honung
Svamptoast |
Potatis- och purjölökssoppa |
Citrontarte med honung |
Potatis- och purjolökssoppa
4 port
500 g mjölig potatis
1 purjolök
1 msk smör och rapsolja
6 dl grönsaksbuljong
2 dl syrad grädde 30%
salt och peppar
1 dl hackad färsk persilja
4 ciabatta, gärna surdeg
Skala potatisen och ansa purjolöken. Skär potatis och purjolök i bitar.
Fräs purjolöken i smör-&rapsolja i en kastrull. Tillsätt potatis och hälften av buljongen.
Låt koka på medelvärme ca 10 min. Mixa soppa slät.
Häll i resterande buljong och syrad grädde. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera med bröd.
Citrontarte med honung
Deg:
150 g smör
½ vaniljstång
5 dl vetemjöl
2½ dl florsocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron
4 äggulor
½ msk vatten
1 ägg till pensling
Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat.
Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°.
Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel.
Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg.
Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°.
Fyllning:
5 citroner
3 dl vispgrädde 40%
2½ dl strösocker
200 g mörk honung, gärna kastanjehonung
9 ägg
1 äggula
½ vaniljstång
Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen.
Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl.
Servering:
2 msk florsocker
3 dl vispgrädde 40%
150 g blandade färska bär
Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.
Kommentarer
Skicka en kommentar