Inger: Getostgömma, kyckling med karljohanpasta och tiramisu

Förrätt: Honungsfylld getostgömma

Recept för 4 portioner

25 gr pinjenötter
8 skivor pumpernickel
120 gr getost
8 tsk flytande honung
färsk timjan till garnering

1.    Sätt ugnen på 200 gr. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.
2.    Bred ut getosten på pumpernickeln i ett jämnt lager. Gör en liten grop med tummen. Fyll med flytande honung.
3.    Strö över pinjenötterna. Ljumma allt mitt i ugnen i cirka 2 minuter precis före servering. Garnera med färsk timjan.

Dryck: Vicars choise 2006 Sauvignon Blanc, nr 12000, pris 89kr


Varmrätt: Kycklingfilé med karljohanpasta och paprikapesto

4 kycklingfiléer
1tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 förpackningar färsk pasta med fyllning av karljohansvamp

1 squash
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

1 knippe rucolasallad

Paprikapesto:
1 burk marinerad grillad paprika
2-3 skalade vitlöksklyftor
50 gr pinjenötter
1 dl grovriven parmesanost
1 krm svartpeppar

1.    Sätt ugnen på 125 grader (200 grader går också bra = kortare tillagningstid). Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp en stekpanna och bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Efterstek i mitten av ugnen i ca 30 minuter till 68 gr innertemperatur.
2.    Paprikapesto: lägg paprikorna med sin olja i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter och parmesanost. Kör till en smet och smaka av med svartpeppar. Tillsätt eventuellt olivolja om peston blir för tjock.
3.    Koka upp rikligt med lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.
4.    Skölj och skär squashen i skivor och bitar. Bryn dem i olivolja. Salta, peppra och blanda ner squashen i pastan tillsammans med grovhackad rucola. Servera direkt med kycklingen och peston.

Dryck: Cappela di prete 2003, nr 2727, pris 79 kr


Dessert: Tiramisu

6 portioner

2,5 dl grädde
3 msk socker
2 ägg
250 gr mascarpone
16 st Savoiardekex
0,75 dl starkt kallt kaffe
3 msk Amaretto eller konjak

1. Blanda kaffe och likör i en bunke.
2. Vispa socker och äggulor i en liten skål i 3 minuter eller tills det är en tjock, blekgul smet. Tillsätt mascarponen och vispa bara så pass att allt är blandat.
3. Vispa grädden och blanda försiktigt med ägg/mascarponesmeten.
4. Vispa äggvitorna till mjukt skum. Vänd hastigt ner dem i gräddsmeten.
5. Doppa hälften av kexen, ett åt gången, i kaffeblandningen. Låt överflödig vätska rinna av och lägg kexen i botten av en djup, rektangulär form. Bred hälften av gräddsmeten ovanpå.
6. Doppa resten av kexen och lägg på ett varv till följt av gräddsmet. Släta till ytan och pudra över rejält med kakao. Ställ i kylskåp i ca 2 timmar, eller tills kakan fått fast konsistens.

Dryck: Veccioflorio, nr 8403, pris 65 kr för halvflaska

Kommentarer