Barbro: Kantarellbiffar, sjömansbiff och ostkaka
![]() |
Kantarellbiffar |
![]() |
Ostkaka med äpple och vanilj |
Kantarellbiffar
Portioner: Ca 20 minibiffar
800 g förvällda kantareller (eller 4 burkar à 184 g)
2 gula lökar
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
smör, olja
salt, vitpeppar
Gör så här
1. Skölj ev burksvampen. Finhacka kantarellerna. Skala och finhacka lökarna.
2. Fräs löken i 1 msk smör några minuter. Blanda löken med kantareller, ägg, mjöl, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
3. Forma till ca 20 små biffar. Vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör och olja i en stekpanna.
Servera biffarna som en förrätt med en sallad på blandade späda skott vända i en vinägrettdressing. Garnera gärna med några stekta svampar.
Sjömansbiff
Portioner: 4
500 g innanlår
10 potatisar
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
salt
vitpeppar
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl vatten eller buljong
1 flaska mörkt öl (33 cl)
persilja
Gör så här
Putsa köttet och skär i skivor, som plattas ut lite. Skala potatis och lök. Skiva löken tunt och skär potatisen i tjocka skivor.
Bryn löken i lite matfett i en stekpanna. Ta upp löken. Bryn sedan köttskivorna på båda sidorna i resten av matfettet. Krydda med salt och nymalen vitpeppar.
Varva potatis, lök och kött i en gryta. Krydda mellan varven med salt, peppar och timjan. Häll på öl, vatten eller buljong. Tillsätt lagerbladet. Låt
puttra under lock ca 45 minuter eller tills köttet känns mört.
Servera direkt ur grytan med lite hackad persilja över.
Småländsk ostkaka med äpple och vanilj
Portioner: 4
2 äpplen
2 ägg
1/2 dl honung
1 burk cottage cheese (keso) 250 g
3 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
vaniljkesella
äppelmos
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Skala och riv äpplena, krama ut vätskan lätt. Vispa ägg och honung. Vänd ner äpple, keso, vetemjöl och mjölk. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
2. Ställ in mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Servera med vaniljkesella och äppelmos.
FÖR ALLA?
Glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Laktosfri: byt ut keson mot laktosfri cottage cheese och använd laktosfri mjölk. Servera med vispad laktosfri grädde i stället för kesella. Innehåller mjölkprotein.
Kommentarer
Skicka en kommentar