Marika: Rödbetor med chevre, vegetarisk lasagne och mascarponetårta

Till att börja med:
Crostini med ajvar relish och citrontapenade
Blodgrapejuice med vaniljvodka

*****

Förrätt:
Ugnsbakade rödbetor med chèvre-crème och rostade hasselnötter
Gato Negro Sauvignon Blanc (nr 7623)

*****

Huvudrätt:
Café Aroms vegetariska lasagne
Gato Negro Cabernet Sauvignon (nr 7564)

*****

Dessert:
Frusen mascarponetårta
Samos (nr 8323)



Citrontapenade
Mixa en burk citronoliver med en matsked kapris och en skvätt olivolja. Klart!


Rödbetor med chèvre-crème
Ugnsbakas i grovt salt ca en timma i 200 grader.
150 gram chèvre mixas med lite mjölk till en smidig massa (underskatta inte vikten av detta moment!).
Smaksätt med finhackad ramslök eller en pressad vitlöksklyfta.
Snitta rödbetorna, droppa på lite olivolja, servera med osten och rostade hasselnötsflagor.


Vegetarisk lasagne
Hacka 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor och ½ chilipeppar, fräs mjukt i lite olja.
Tillsätt en burk krossade tomater, 1 dl vispgrädde, 2 skalade morötter skurna i korta stavar, 2 hackade zucchini, 2 tsk salt, ½ tsk strösocker och1 krm nymalen svartpeppar.
Låt puttra 10 minuter.
Tillsätt strimlade blad från ½ kruka basilika.
Fördela 1/3 av såsen i ugnssäker form, varva med 250 g tinad bladspenat, 200 g fetaost och 8.-10 lasagneplattor.
Överst ett lager av såsen + 150 g riven ost.
Gratinera 25 minuter i 225 grader, servera med sallad och citronklyftor.


Frusen mascarponetårta
Vispa 3 äggulor pösiga med 2 dl socker.
Tillsätt 150 g mascarpone, vispa till en jämn smet.
Vispa i en annan bunke 3 dl vispgrädde med 1 tsk vaniljsocker.
I bunke nr 3 vispas äggvitorna till fast skum.
Blanda alltihop med rivet skal från en lime + 1 msk saft, ca ½ dl grovhackade pistaschnötter (osaltade eller sköljda) och ett paket frusna hallon.
Krossa 5 digestivekex och strö ut i oljad form med löstagbar botten.
Häll i mascarponekrämen, frys 2-4 timmar.
Garnera med kiwi i bitar och hackad mörk choklad.

Kommentarer