Inger: Jordärtskockssoppa, parmalindad kyckling och cappuccinomousse

Förrätt:
Jordärtskockssoppa med parmachips och grissini
Dryck: Terre Laviche Frascati Superiore, nr 12462

***

Varmrätt:
Parmalindad kyckling med grillad polenta, sallad
Dryck: Barbera d´Asti, nr 32335

***

Dessert:
Cappuccinomousse
Dryck: Veccioflorio, nr 8403



Jordärtskockssoppa med parmachips och grissini

4 portioner

Förrätt
500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1,5 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
5 dl vatten
3 dl grädde
Salt, svartpeppar
8-10 timjankvistar till garnering

Skala jordärtskockor och potatis. Skär i bitar och finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vin och låt det koka ihop under 1 minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningar. Rör om och låt koka i ca 15 minuter. Mixa soppan, rör i grädden och värm. Smaksätt med salt och peppar. Servera med parmachips, timjan och grissini.

Parmachips: lägg 4 skivor på en bakpapperklädd plåt och torka i ugnen 150 grader i ca 5 minuter. Låt svalna.


Parmalindad kyckling med grillad polenta, sallad

175 g polenta
7,5 dl vatten
2 msk färsk timjan
1 msk olivolja
Salt och peppar

Koka polentan enligt anvisningar på paketet. Lägg i färsk timjan och krydda med salt och peppar. Bred ut polentan i ett 2,5 cm tjockt lager i en form. Låt kallna. Skär den kalla polentan i tärningar. Pensla tärningarna med olivolja och grilla i 7-8 minuter i ugnen.

4 kycklingfiléer
100 gram mjukost med vitlökssmak
8 skivor parmaskinka
1,5 dl rött vin
1,5 dl hönsbuljong
1 msk farinsocker
Balsamvinäger
Soja

Gör ett snitt i kycklingfiléerna så att det bildas en ficka. Fyll med mjukrörd vitlöksost. Svep två skivor skinka om varje kycklingfilé och knyt ihop med bomullstråd. Häll vin och hönsbuljong i en stor stekpanna och låt det koka upp. Häll i socker och rör om. Lägg i kycklingen och låt den sjuda i 12-15 minuter. Ta upp kycklingen och håll den varm. Värm såsen och koka tills den tjocknar. Smaka av med balsamvinäger och soja. Håll såsen över kycklingen vid serveringen.

Servera med en sallad.


Cappuccinomousse

2 dl grädde
2 msk starkt kaffe
150 g mörk choklad
1 ägg
1 dl mascarpone

Vispa grädden fluffig och smaksätt med kaffet. Smält chokladen i vattenbad. Vispa upp ägget, tillsätt chokladen. Rör ner mascarponen och vänd slutligen ner den vispade grädden. Häll upp i portionsskålar och låt stelna i ca 1 timme. Dekorera med vispad grädde och körsbär.

Kommentarer