Maria: Kronärtskocksbottnar, citronkyckling och chokladkaka
Förrätt: Kronärtskocksbottnar med rom, gräddfil och hackad rödlök
Huvudrätt: Citrondoftande kycklingfilé i ört och persiljesås med vårlök, sparris och skogschampionjoner
4 kycklingfiléer
Garnering:
Färska örter eller sallad
Grönsaksragu
12 potatisar (gärna delikatess)
1 knippe vårlök
8 färska gröna sparrisar, kokta
8 små skogschampinjoner
8 lättkokta minimorötter
Marinad
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
Ört- och persiljesås
5 basilikablad
1 msk färsk körvel
1 dl hackad persilja
1 dl grädde
2 dl kycklingbuljong
0,5 msk mjöl
Salt och peppar
1 finhackad schalottenlök
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
1. Blanda olivolja, citronsaft, citronskal och vitlök i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en påse och häll över marinaden. Se till att marinad och kyckling blandar sig väl och ställ kallt i ca 1 timme.
2. Värm ugnen till 150 grader.
3. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna. Salta och peppra filéerna och sätt in en termometer i den tjockaste delen. Färdigstek kycklingen i ugnen. Innertemperaturen ska vara ca 68 grader och ha ett fast vitt kött när kycklingen är klar. Det tar ca 20 minuter.
4. Koka under tiden potatisen i saltat vatten. Håll potatisen varmt till serveringen.
5. Fräs schalottenlök i smöret och pudra över mjöl. Tillsätt vitt vin, buljong och grädde. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter, smaka av med salt och peppar. Sila av löken och häll såsen i en matberedare. Tillsätt basilika, körvel och persilja. Mixa såsen slät i matberedaren eller med en stavmixer.
6. Stek skogschampinjoner, morötter, kulpotatis och sparris gyllenbruna i lite smör. Lägg upp grönsaksragun i djupa tallrikar och skär upp kycklingen, som placeras på grönsakerna. Häll till sist örtsåsen över kycklingen och garnera med färska örter och eller späd sallad.
Tips:
Om man inte hittar de grönsaker som används i receptet går det bra att byta dessa mot exempelvis vanliga champinjoner, morötter, frusen sparris, purjolök. Välj gärna kulpotatis, delikatesspotatis. Receptet går dessutom att använda för fisk. Följ receptet men byt ut kycklingen mot exempelvis stekt lax eller gös.
Dessert: Fin chokladkaka med mörk chokladcréme och hallon, 10-12 bitar
Chokladkaka
3 ägg
3,5 dl strösocker
150 g smör
1,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Chokladcreme
1,75 dl grädde
150 g mörk choklad (70 %)
20 g smör
Garnering:
Färska hallon
Citronmeliss
Tillagning:
Obs! Hur resultatet blir beror mycket på vilken chokladsort och kakao som används i receptet, och det är viktigt att kosta på sig en bättre kvalitet när det gäller choklad. I det här receptet används 70 % Valhronachoklad som finns att köpa i välsorterade godisaffärer eller delikatessaffärer. Det som är viktigt är att chokladen är mörk och innehåller mellan 64 – 72% kakao.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst i minst 3 minuter. Smält undertiden smöret på låg värme i en kastrull. Drag kastrullen av värmen och vispa ner kakao.
3. Rör försiktigt ner kakaosmöret i äggsmeten och tillsätt vetemjöl utblandat med vaniljsocker.
4. Häll upp smeten i en smord och mjölad kakform med löstagbar kant (minst 20 cm i diameter). Grädda kakan i ca 35 minuter och drag av 5 minuter om du använder en bredare och större form.
5. Chokladcréme: Blanda smör, grädde och mörk choklad i en kastrull och smält på låg värme. Drag kastrullen av värmen och låt crèmen svalna i rumstemperatur. Den ska vara tjock och krämig i konsistensen när den är färdig.
6. Låt kakan svalna helt innan man täcker med chokladcrémen. Garnera med hallon och citronmeliss.
Tips: Den här chokladkakan blir extra god om den tillagas dagen innan så att choklad och kakaosmaken hinner komma fram. Servera gärna något syrligt som bryter av mot den kraftiga chokladsmaken. Ett bra exempel är hallon, passionsfrukt, mango eller en liten citrussallad.
Huvudrätt: Citrondoftande kycklingfilé i ört och persiljesås med vårlök, sparris och skogschampionjoner
4 kycklingfiléer
Garnering:
Färska örter eller sallad
Grönsaksragu
12 potatisar (gärna delikatess)
1 knippe vårlök
8 färska gröna sparrisar, kokta
8 små skogschampinjoner
8 lättkokta minimorötter
Marinad
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
Ört- och persiljesås
5 basilikablad
1 msk färsk körvel
1 dl hackad persilja
1 dl grädde
2 dl kycklingbuljong
0,5 msk mjöl
Salt och peppar
1 finhackad schalottenlök
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
1. Blanda olivolja, citronsaft, citronskal och vitlök i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en påse och häll över marinaden. Se till att marinad och kyckling blandar sig väl och ställ kallt i ca 1 timme.
2. Värm ugnen till 150 grader.
3. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna. Salta och peppra filéerna och sätt in en termometer i den tjockaste delen. Färdigstek kycklingen i ugnen. Innertemperaturen ska vara ca 68 grader och ha ett fast vitt kött när kycklingen är klar. Det tar ca 20 minuter.
4. Koka under tiden potatisen i saltat vatten. Håll potatisen varmt till serveringen.
5. Fräs schalottenlök i smöret och pudra över mjöl. Tillsätt vitt vin, buljong och grädde. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter, smaka av med salt och peppar. Sila av löken och häll såsen i en matberedare. Tillsätt basilika, körvel och persilja. Mixa såsen slät i matberedaren eller med en stavmixer.
6. Stek skogschampinjoner, morötter, kulpotatis och sparris gyllenbruna i lite smör. Lägg upp grönsaksragun i djupa tallrikar och skär upp kycklingen, som placeras på grönsakerna. Häll till sist örtsåsen över kycklingen och garnera med färska örter och eller späd sallad.
Tips:
Om man inte hittar de grönsaker som används i receptet går det bra att byta dessa mot exempelvis vanliga champinjoner, morötter, frusen sparris, purjolök. Välj gärna kulpotatis, delikatesspotatis. Receptet går dessutom att använda för fisk. Följ receptet men byt ut kycklingen mot exempelvis stekt lax eller gös.
Dessert: Fin chokladkaka med mörk chokladcréme och hallon, 10-12 bitar
Chokladkaka
3 ägg
3,5 dl strösocker
150 g smör
1,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Chokladcreme
1,75 dl grädde
150 g mörk choklad (70 %)
20 g smör
Garnering:
Färska hallon
Citronmeliss
Tillagning:
Obs! Hur resultatet blir beror mycket på vilken chokladsort och kakao som används i receptet, och det är viktigt att kosta på sig en bättre kvalitet när det gäller choklad. I det här receptet används 70 % Valhronachoklad som finns att köpa i välsorterade godisaffärer eller delikatessaffärer. Det som är viktigt är att chokladen är mörk och innehåller mellan 64 – 72% kakao.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst i minst 3 minuter. Smält undertiden smöret på låg värme i en kastrull. Drag kastrullen av värmen och vispa ner kakao.
3. Rör försiktigt ner kakaosmöret i äggsmeten och tillsätt vetemjöl utblandat med vaniljsocker.
4. Häll upp smeten i en smord och mjölad kakform med löstagbar kant (minst 20 cm i diameter). Grädda kakan i ca 35 minuter och drag av 5 minuter om du använder en bredare och större form.
5. Chokladcréme: Blanda smör, grädde och mörk choklad i en kastrull och smält på låg värme. Drag kastrullen av värmen och låt crèmen svalna i rumstemperatur. Den ska vara tjock och krämig i konsistensen när den är färdig.
6. Låt kakan svalna helt innan man täcker med chokladcrémen. Garnera med hallon och citronmeliss.
Tips: Den här chokladkakan blir extra god om den tillagas dagen innan så att choklad och kakaosmaken hinner komma fram. Servera gärna något syrligt som bryter av mot den kraftiga chokladsmaken. Ett bra exempel är hallon, passionsfrukt, mango eller en liten citrussallad.
Kommentarer
Skicka en kommentar