Karin: Firres soppa, indisk lammgryta och äppelkaka med vaniljsås
Förrätt: Firres soppa
(4-6 port)
1-2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 stor ask kräftost (400 g)
2 dl creme fraiche
1 grovriven morot
1 krm svartpeppar
1 burk kräftstjärtar
dill
1. Smält smöret, rör ner mjöl och späd med vatten. Smula i buljongtärningarna, koka upp och sjud 5 minuter.
2. Rör i kräftost, creme fraiche, morot och peppar. Koka upp.
3. Ta soppan från spisen, tillsätt kräftstjärtar och dill. Servera med gott bröd, Bornholmskex med grönmögelost, kanske?
Huvudrätt: Indisk lammgryta
(6 port)
1,2 kg benfritt lammkött i 2 cm-tärningar
2 stora skivade gula lökar
4 skivade vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära, skivad
4 tsk garam masala
2 tsk koriander
2 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
2 krm svartpeppar
2 tsk salt
2 dl vatten
Saft av ½ citron
2 breda remsor av citronskalet
1 finhackad och urkärnad grön pepparfrukt
1 bit kanel
50 g skalade mandlar
2 dl matlagningsyoghurt
Några blad koriander
Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en gryta tills löken är genomskinlig.
Blanda i kryddorna, salta och rör om. Bryn köttet i stekpanna, lägg över i grytan, häll i vatten och citronsaft.
Rör om och låt koka upp. Hacka hälften av mandeln, blanda dem i grytan med citronskal, pepparfrukt och kanel.
Låt koka sakta ca 45 minuter, rör då och då. Blanda i yoghurten, hetta upp, strö över resten av mandeln och koriandern.
Servera med basmatiris och haricots verts.
Dessert: Äppelkaka med vaniljsås
Äppelkaka
6 matäpplen
2 ½ dl ströbröd
1 dl strösocker
1-2 msk mald kanel
3 msk matfett
½ dl vatten
Skala, kärna ur och skiva frukten tunt, varva i smord form med socker, kanel och ströbröd.
Översta lagret ska vara ströbröd. Hyvla över matfett och slå på vattnet.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 30 minuter.
Vaniljsås
½ vaniljstång
3 dl matlagningsgrädde eller 1 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
Skär upp vaniljstången på längden, koka upp med grädden/gräddmjölken.
Ta från värmen, låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången.
Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden.
Häll det i resten av grädden och sjud på svag värme tills det tjocknar. Låt kallna.
Vispa grädden, blanda med den kalla såsen.
(4-6 port)
1-2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 stor ask kräftost (400 g)
2 dl creme fraiche
1 grovriven morot
1 krm svartpeppar
1 burk kräftstjärtar
dill
1. Smält smöret, rör ner mjöl och späd med vatten. Smula i buljongtärningarna, koka upp och sjud 5 minuter.
2. Rör i kräftost, creme fraiche, morot och peppar. Koka upp.
3. Ta soppan från spisen, tillsätt kräftstjärtar och dill. Servera med gott bröd, Bornholmskex med grönmögelost, kanske?
Huvudrätt: Indisk lammgryta
(6 port)
1,2 kg benfritt lammkött i 2 cm-tärningar
2 stora skivade gula lökar
4 skivade vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära, skivad
4 tsk garam masala
2 tsk koriander
2 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
2 krm svartpeppar
2 tsk salt
2 dl vatten
Saft av ½ citron
2 breda remsor av citronskalet
1 finhackad och urkärnad grön pepparfrukt
1 bit kanel
50 g skalade mandlar
2 dl matlagningsyoghurt
Några blad koriander
Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en gryta tills löken är genomskinlig.
Blanda i kryddorna, salta och rör om. Bryn köttet i stekpanna, lägg över i grytan, häll i vatten och citronsaft.
Rör om och låt koka upp. Hacka hälften av mandeln, blanda dem i grytan med citronskal, pepparfrukt och kanel.
Låt koka sakta ca 45 minuter, rör då och då. Blanda i yoghurten, hetta upp, strö över resten av mandeln och koriandern.
Servera med basmatiris och haricots verts.
Dessert: Äppelkaka med vaniljsås
Äppelkaka
6 matäpplen
2 ½ dl ströbröd
1 dl strösocker
1-2 msk mald kanel
3 msk matfett
½ dl vatten
Skala, kärna ur och skiva frukten tunt, varva i smord form med socker, kanel och ströbröd.
Översta lagret ska vara ströbröd. Hyvla över matfett och slå på vattnet.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 30 minuter.
Vaniljsås
½ vaniljstång
3 dl matlagningsgrädde eller 1 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
Skär upp vaniljstången på längden, koka upp med grädden/gräddmjölken.
Ta från värmen, låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången.
Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden.
Häll det i resten av grädden och sjud på svag värme tills det tjocknar. Låt kallna.
Vispa grädden, blanda med den kalla såsen.
Kommentarer
Skicka en kommentar