Marika: Vietnamesiska rispappersrullar, äppelmarinerad kyckling och semifreddo

Förrätt: Vietnamesiska rispappersrullar

½  gurka
4 morötter
2 selleristjälkar
6 salladslökar
1 dl färsk mynta
150 g böngroddar
Rispapper

Strimla gurkan och myntan, riv morötterna grovt, skiva selleri och salladslök tunt diagonalt.
Doppa rispapper i ljummet vatten så de mjuknar, lägg på kökshandduk, lägg grönsakerna i en hög på mitten, vik in kanterna och rulla ihop ganska hårt.
Dela på mitten och servera med:

Asiatisk dipsås
Blanda 4 cm riven ingefära, 1 riven/pressad vitlöksklyfta, 6 msk japansk soja, 3 msk risvinäger, 2 msk tomatpuré, 2 msk honung, 2 msk sesamfrön.


Varmrätt: Äppelmarinerad kyckling

Marinera kycklingfiléer ca 8 timmar i en blandning av 1 dl koncentrerad äppeljuice, 1 ½ dl japansk soja, 1 dl honung, 1 dl majsolja och 1 msk salt. 
Lägg i långpanna, lägg i några lagerblad och kör i 200 grader tills kycklingen är genomstekt.
Låt ett urkärnat äpple/person vara med sista kvarten. Servera med

Potatisformar med svamp
Koka och pressa 700 g potatis.
Stek trattkantareller i smör, salta och peppra.
Finhacka en gul lök och fräs mjuk i olivolja.
Blanda allt med 2 dl nyriven parmesan, 4 ägg, en pressad vitlöksklyfta, en msk finhackad färsk rosmarin och 2 krm riven muskotnöt.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela i oljade och bröade formar, gratinera i 250 grader ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Höstsallad
Rosta 1 dl pumpakärnor med 2 krm flingsalt i torr stekpanna så att de poppar.
Strimla rödkål och sallad, blanda med 3 avokador i bitar, citrondroppade.
Vid servering: blanda allt med vinägrett på 1 dl god olja, 1 msk sesamolja, ½ dl vinäger, 2 tsk flingsalt, 2 krm svartpeppar.


Dessert: Tartufi

Forma bollar av ca 1 dl glass/person, gör ett hål i mitten och stoppa i en mandelkaka indränkt i likör.
Rulla i riven choklad, lägg i muffinsform och förvara i frysen.

Glassen var en italiensk semifreddo efter Jamie Olivers recept som jag smaksatt med några rejäla skedar bra kakao och lite färdigköpt chokladsås, mandelkakorna skulle varit små torra amaretti, men det fick jag inte tag på, så jag rev mandelmassa, blandade med lite äggvita och gräddade små klickar ca 8 minuter i 200 grader. 
Dessa doppades i Cointreau… men här finns ju utrymme för variationer. Vaniljglass och konjak, jordgubbsglass och limoncello, amaretto i glassen och kaffelikör i kakorna…

Semifreddon gör ni så här:

Ta fram tre bunkar, fyra äggvitor och en nypa salt i den första, gulorna, 3 dl socker och lite vanilj i den andra, 5 dl vispgrädde i den tredje.
Vispa allt fluffigt i den ordningen så behöver ni inte diska vispen emellan!
Blanda valfri smaksättning i skål nr 2, vänd försiktigt ner vitor och grädde.
Frys i lämplig form, tvåliters glasspaket är lagom. Räcker till 10-12 pers.

Vinerna ni fick var rekommenderade av Systembolagets personal.
Till förrätt och varmrätt drack vi Lindemans Bin 65 Chardonnay.
Det var en miss enligt Allt om Mats vinspecial, som tyckte att det hade en bismak av gammalt kylskåp och kalaspuffar…vet inte om jag kunde känna just de smakerna, men jag har förvisso druckit bättre chardonnay…

Dessertvinet var jag betydligt mer nöjd med, Moscatel de Setúbal 2001 (nr 8011), 98 spänn. Det lär jag köpa fler gånger!
Hade egentligen tänkt mig en  Don PX Pedro Ximenez (nr 8266), men den finns inte i standardsortimentet längre, utan måste beställas – och jag var för sent ute för det…

Kommentarer