Iren: Stuvade jordärtskockor, kassler och rabarberkompott

Stuvade jordärtskockor med parmachips

750 g skalade och delade jordärtskockor
20 g smör
2 msk mjöl
4 dl kokspad
1 dl grädde
Salt, nymald svartpeppar
6 skivor parmaskinka

Koka jordärtskockorna i saltat vatten.
Smält smöret, rör ner mjölet, häll i kokspadet och koka på svag värme tills stuvningen tjocknat.
Häll i grädden, sjud lite till, smaka av med salt och peppar.
Lägg skinkan på plåt med bakplåtspapper, grädda 5 minuter i 150 grader.
Låt chipsen stå minst 5 minuter så de stelnar.
Lägg upp stuvningen, toppa med chips, garnera med gräslök och vrid över lite svartpeppar.


Kassler med rosépepparsås

600 g kassler
Tomat, riven ost

1 lök
3 tsk rosépeppar
3 msk tomatpuré
6 dl lätt creme fraîche
1 ½ msk kalvfond
1 msk soya

Skiva kasslern, lägg i ugnsfast form, lägg på tomat och ost, stek lite lätt.
Sås: hacka löken, krossa rosépepparn.
Fräs ihop med tomatpurén i lite smör.
Tillsätt allt, låt puttra några minuter.
Tillsätt örtsalt.
Servera med pressad potatis.
Sallad: ruccola, gurka, sockerärtor, paprika.


Rabarberkompott med Klings vaniljglass

600 g rabarber
150 g socker
½ glas vitt vin

Ansa rabarbern, skölj och skär i 2,5 cm bitar på snedden.
Värm med socker och vin i rostfri kastrull tills vinet nästan börjar sjuda.
Rör om lite, täck med lock, koka upp och låt koka 2minuter.
Ta bort från plattan, låt svalna under lock.
Servera varm till glassen.

Kommentarer