Päronsallad, rosmarinfile med fylld potatis och äppelkompott med limoncello
Päronsallad med het dressing
4 personer
125 g sallad, blandad
2 st päron
50 g ädelost
30 g valnötter
Dressing:
2 msk rapsolja
3 tsk tabasco, grön
1 msk vispgrädde
1. Blanda salladerna. Skala, klyfta och kärna ur päronen. Skär dem i tunna skivor och fördela över salladen tillsammans med smulad ädelost och valnötter.
2. Blanda olja och tabasco. Vispa i grädden och ringla dressingen över salladen.
Rosmarinfilé med fylld potatis
1 st ytterfilé, eller skinkfilé (500 g)
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
3-4 st soltorkade tomater, marinerade (35 g)
1 dl ost, lagrad och riven
Fyllda potatisar:
4 st potatisar, stora (600 g)
150 g spenat, hackad
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl lätt crème fraiche
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl ost, riven
Tillbehör: ruccolasallad
1. Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen i halvor.
2. Baka den mitt i ugnen tills den är mjuk, 40-45 minuter.
3. Bryn filén i olivolja i en het stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
4. Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum. Strimla tomaterna. Lägg en tomatstrimla i varje skåra och strö över osten.
5. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och ugnsstek bredvid potatisen de sista 15-20 min. Håll köttet varmt under folie och höj temperaturen till 250°.
6. Gör spenatröran under tiden. Tina och pressa vattnet ur spenaten. Skala, hacka och fräs vitlöken i smör. Rör i spenaten.
7. Gröp ur och mosa de bakade potatisarna men spara skalen.
8. Blanda potatis, creme fraiche och spenatröran. Smaka av med salt och peppar.
9. Fyll skalen och strö över ost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Servera med sallad.
Äppelkompott med Limoncello
4 st äpplen
0,75 dl limoncello, citronlikör
2 msk strösocker
1,5 dl mellangrädde
12 st cantuccini, italienska mandelskorpor
Kärna ur äpplena och skär dem i ca 1 x 1 cm stora tärningar.
Koka dem med limoncello och socker utan lock ca 5 min. Låt kallna.
Vispa grädden till ett fast skum. Krossa skorporna.
Varva äppelkompott, grädde och skorpor i glas eller skålar.
4 personer
125 g sallad, blandad
2 st päron
50 g ädelost
30 g valnötter
Dressing:
2 msk rapsolja
3 tsk tabasco, grön
1 msk vispgrädde
1. Blanda salladerna. Skala, klyfta och kärna ur päronen. Skär dem i tunna skivor och fördela över salladen tillsammans med smulad ädelost och valnötter.
2. Blanda olja och tabasco. Vispa i grädden och ringla dressingen över salladen.
Rosmarinfilé med fylld potatis
1 st ytterfilé, eller skinkfilé (500 g)
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
3-4 st soltorkade tomater, marinerade (35 g)
1 dl ost, lagrad och riven
Fyllda potatisar:
4 st potatisar, stora (600 g)
150 g spenat, hackad
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl lätt crème fraiche
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl ost, riven
Tillbehör: ruccolasallad
1. Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen i halvor.
2. Baka den mitt i ugnen tills den är mjuk, 40-45 minuter.
3. Bryn filén i olivolja i en het stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
4. Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum. Strimla tomaterna. Lägg en tomatstrimla i varje skåra och strö över osten.
5. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och ugnsstek bredvid potatisen de sista 15-20 min. Håll köttet varmt under folie och höj temperaturen till 250°.
6. Gör spenatröran under tiden. Tina och pressa vattnet ur spenaten. Skala, hacka och fräs vitlöken i smör. Rör i spenaten.
7. Gröp ur och mosa de bakade potatisarna men spara skalen.
8. Blanda potatis, creme fraiche och spenatröran. Smaka av med salt och peppar.
9. Fyll skalen och strö över ost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Servera med sallad.
Äppelkompott med Limoncello
4 st äpplen
0,75 dl limoncello, citronlikör
2 msk strösocker
1,5 dl mellangrädde
12 st cantuccini, italienska mandelskorpor
Kärna ur äpplena och skär dem i ca 1 x 1 cm stora tärningar.
Koka dem med limoncello och socker utan lock ca 5 min. Låt kallna.
Vispa grädden till ett fast skum. Krossa skorporna.
Varva äppelkompott, grädde och skorpor i glas eller skålar.
Kommentarer
Skicka en kommentar