Roquamole, sammetskyckling och purple haze
Blåsning
Bottna glasen med blå curacao, fyll med prosecco.
Nigella-inspirerad roquamole
Mosa 2 avocados med 150 g god grönmögelost och en klick
turkisk yoghurt. Krydda upp med lite hackad jalapeno eller grön tabasco. Klicka
på crostini, garnera med en oliv och servera på en bädd av gröna blad.
Aromatiskt gult ris
Skölj 5 dl basmati- eller jasminris. Finhacka 2 gula lökar
och 3 klyftor vitlök, mjukstek i en rejäl skvätt smör- och rapsolja. Lägg i 2
kanelstänger, 8 kardemummakapslar och 8 nejlikor, fräs nån minut. Rör ner det
avrunna riset och en matsked gurkmeja, fräs nån minut till och häll på 7,5 dl
vatten. Koka upp och sänk värmen, låt sjuda tills vattnet absorberats
ordentligt.
Morotssallad från Gujarat
Riv 6-8 morötter grovt. Hetta upp ½ dl olja, släng i 2 msk
svarta senapsfrön och poppa under lock. Häll olja och frön över morötterna,
pressa över en citron och salta.
Sammetskyckling
Marinera ett kilo kycklingfilé i tandoorikryddor/pasta. Stek
kycklingen i ugnen, tärna. Smält 100 g smör, rör ner en tub tomatpuré, låt koka
på svag värme under omrörning så att det mörknar lite och doftar sött. Blanda
ner 200 g finhackad eller mald mandel och gärna en näve finhackade
pistaschnötter, krydda upp med chili, spiskummin, koriander och ingefära. Häll
i 5 dl matlagningsgrädde och kycklingen, låt koka upp och bli genomvarmt.
Purple Haze
Lägg 5 gelatinblad i kallt vatten. Mixa ca 500 g hallon och
blåbär, värm 1 dl av detta och låt det urkramade gelatinet smälta ner. Blanda
med resten av bärmixen, en burk kondenserad sötad mjölk och 5 dl turkisk
yoghurt. Häll upp i portionsskålar, kyl. Toppa med hallon.
Kommentarer
Skicka en kommentar