Roquamole, sammetskyckling och purple haze


Blåsning
Bottna glasen med blå curacao, fyll med prosecco.

Nigella-inspirerad roquamole
Mosa 2 avocados med 150 g god grönmögelost och en klick turkisk yoghurt. Krydda upp med lite hackad jalapeno eller grön tabasco. Klicka på crostini, garnera med en oliv och servera på en bädd av gröna blad.

Aromatiskt gult ris
Skölj 5 dl basmati- eller jasminris. Finhacka 2 gula lökar och 3 klyftor vitlök, mjukstek i en rejäl skvätt smör- och rapsolja. Lägg i 2 kanelstänger, 8 kardemummakapslar och 8 nejlikor, fräs nån minut. Rör ner det avrunna riset och en matsked gurkmeja, fräs nån minut till och häll på 7,5 dl vatten. Koka upp och sänk värmen, låt sjuda tills vattnet absorberats ordentligt.

Morotssallad från Gujarat
Riv 6-8 morötter grovt. Hetta upp ½ dl olja, släng i 2 msk svarta senapsfrön och poppa under lock. Häll olja och frön över morötterna, pressa över en citron och salta.

Sammetskyckling
Marinera ett kilo kycklingfilé i tandoorikryddor/pasta. Stek kycklingen i ugnen, tärna. Smält 100 g smör, rör ner en tub tomatpuré, låt koka på svag värme under omrörning så att det mörknar lite och doftar sött. Blanda ner 200 g finhackad eller mald mandel och gärna en näve finhackade pistaschnötter, krydda upp med chili, spiskummin, koriander och ingefära. Häll i 5 dl matlagningsgrädde och kycklingen, låt koka upp och bli genomvarmt.

Purple Haze
Lägg 5 gelatinblad i kallt vatten. Mixa ca 500 g hallon och blåbär, värm 1 dl av detta och låt det urkramade gelatinet smälta ner. Blanda med resten av bärmixen, en burk kondenserad sötad mjölk och 5 dl turkisk yoghurt. Häll upp i portionsskålar, kyl. Toppa med hallon.

Kommentarer