Morotsoppa, parmalindad kycklingfile och hallonpaj

Morotssoppa

700 gram  morötter
4 dl  vatten
1 tsk  salt
1 st  gul lök(ar), liten
1,5 msk  smör
1 msk  vetemjöl
7 dl  hönsbuljong
1,5 dl  grädde
1 skvätt  Konjak
cayennepeppar
nymalen vitpeppar
0,5 dl  crème fraiche
dillkvistar

1. Skala och skär morötterna i bitar och koka dem mjuka i vattnet. Ta upp morötterna och spara spadet. Mixa morötterna till puré. Skala och hacka löken och fräs utan att den får färg.

2. Dofta över mjöl och späd med buljong och morotspuré. Låt soppan sjuda en stund men inte koka. Rör till sist ner konjak och grädde och smaka av med peppar. Servera med crème fraiche och dill.


Parmalindad kycklingfile med basilika, vitlök och ljummen tomatsallad

4 st  kycklingfilé(er)
2 st  vitlöksklyfta(or)
olivolja
1 tsk  salt
1 krm  svartpeppar
1 dl  basilikablad
8 skiva(or)  parmaskinka, eller rökt skinka, ca 125 g
Ljummen sallad
100 gram  bladgrönsaker (blandade sallader)   
2 msk  gräslök, hackad   
1 st  gurka, skalad och tärnad   
1 msk  olivolja extra virgin  
salt och peppar   
4 st  tomat(er)   
0,5 msk  citronsaft   

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva vitlöken tunt.

2. Pensla kycklingfiléerna med oljan och strö över vitlök, salt, peppar och basilika i stora bitar.

3. Linda en skinkskiva runt varje kycklingfilé. Stek dem hastigt i en stekpanna så att skinkan få färg. Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat.

4. Stek i mitten av ugnen i 15-20 minuter beroende på kycklingens tjocklek.

5. Blanda ingredienserna till salladen och värm den försiktigt i olivolja innan servering. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Servera kycklingen med potatisklyftor och ljummen sallad.


Världens godaste hallonpaj

1 förpackning  smördeg, en rulle
250 gram  hallon
1 tsk  potatismjöl
1 msk  strösocker
4 tsk  vaniljsocker
1 st  ägg, uppvispat   

Kanderade pistagenötter
50 gram  pistagenötter, skalade   
1 msk  strösocker   
1 krm  salt   
kesella vanilj   

1. Skär smördegen i 4st lika stora delar.

2. Blanda hallon, potatismjöl och strösocker.

3. Fördela hallonen i mitten på varje smördegsplatta.
Strö en tesked vaniljsocker över varje.

4. Pensla alla kanter med det uppvispade ägget.
Vik in alla ändar och rulla ihop plattorna till små avlånga paket.
Pensla ovansidorna med ägg.

5. Grädda i mitten av ugnen i 175c, ca 18-20 min.

Servera direkt tillsammans med
Kesella Vanilj och karamelliserade pistagenötter.

1. Rosta pistagenötterna i en torr stekpanna.

2. Strö över socker och salt.

3. På svag värme och under ständig omrörning,
låt sockret karamelliseras så att det får en fin gyllenbrun färg.

4. Låt svalna.


Kommentarer