Fikon, Coq au vin & Glace au Four


Färska fikon med getost och parmaskinka
2 st färska fikon
6 st tunna skivor parmaskinka
300 g Chèvreost
100 g buso färskost
svartpeppar
pinjenötter eller rostade solrosfrön

1. Mixa chèvre med färskost. Smaka av med svartpeppar.
2. Dela fikonen i 12 klyftor. Skär parmaskinkan på längden.
3. Klicka lite ostkräm på varje parmaskinkbit. Lägg på en fikonklyfta och rulla ihop.
4. Strö eventuellt pinjenötter eller rostade solrosfrön över.



Coq au vin
Klassisk och mustig gryta med rödvin där tuppen ersatts med kyckling.

500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör-&rapsolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse
Tips: Prova att byta ut det röda vinet mot vitt.

1. Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket.
2. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
3. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna tills den fått färg.
4. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
5. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
6. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att
7. Garnera gärna med färsk timjan och servera med exempelvis ris eller kokt potatis.



Leilas goda Glace au Four
Antal portioner: 8

Sockerkaka
3 st ägg, ekologiska
2.5 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Maräng
3 st ägg, ekologiska
2.25 dl strösocker
4 droppar citron, färskpressad saft

Fyllning
1 l jordgubbar
5 dl hallon
0.5 dl råsocker
2 st lime
1.5 l glass, vanilj
Tips: Man gräddar desserten med ugnsluckan öppen för att släppa ut lite värme ur ugnen. Man vill att marängen ska få färg utan att glassen smälter. Om man känner för det kan man köpa färdig sockerkaka.

1. Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

8. Maräng: Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
9. Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
10. Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.

11. Fyllning och gräddning: Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
12. Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
13. Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2 limefrukter och saften av 1 lime.
14. Fördela bären över den skivade sockerkakan.
15. Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären (det går också bra att skeda över glassen).
16. Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene - i cirka 4 minuter.

Kommentarer