Fikon, Coq au vin & Glace au Four
Färska fikon med getost och parmaskinka
2 st färska
fikon
6 st tunna skivor parmaskinka
300 g Chèvreost
100 g buso färskost
svartpeppar
pinjenötter eller rostade solrosfrön
6 st tunna skivor parmaskinka
300 g Chèvreost
100 g buso färskost
svartpeppar
pinjenötter eller rostade solrosfrön
1. Mixa chèvre
med färskost. Smaka av med svartpeppar.
2. Dela fikonen i
12 klyftor. Skär parmaskinkan på längden.
3. Klicka lite
ostkräm på varje parmaskinkbit. Lägg på en fikonklyfta och rulla ihop.
Coq au vin
Klassisk och mustig gryta med rödvin där tuppen
ersatts med kyckling.
500 g kycklinglårfilé
eller kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör-&rapsolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör-&rapsolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse
Tips: Prova att
byta ut det röda vinet mot vitt.
1. Skär
kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket.
2. Skala och
hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
3. Bryn
kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna tills den fått färg.
4. Lägg över
kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och
timjan. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
5. Fräs under
tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg
ner det i grytan.
6. Rör ut
majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme
ytterligare några minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att
7. Garnera gärna
med färsk timjan och servera med exempelvis ris eller kokt potatis.
Leilas goda Glace au Four
Antal portioner:
8
Sockerkaka
3 st ägg, ekologiska
2.5 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
3 st ägg, ekologiska
2.5 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
Maräng
3 st ägg, ekologiska
2.25 dl strösocker
4 droppar citron, färskpressad saft
3 st ägg, ekologiska
2.25 dl strösocker
4 droppar citron, färskpressad saft
Fyllning
1 l jordgubbar
5 dl hallon
0.5 dl råsocker
2 st lime
1.5 l glass, vanilj
1 l jordgubbar
5 dl hallon
0.5 dl råsocker
2 st lime
1.5 l glass, vanilj
Tips: Man gräddar
desserten med ugnsluckan öppen för att släppa ut lite värme ur ugnen. Man vill
att marängen ska få färg utan att glassen smälter. Om man känner för det kan
man köpa färdig sockerkaka.
1. Sockerkaka: Sätt
ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg,
strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret
och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda
vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Häll smeten i
en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda kakan i
mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara
kladdig.
7. Låt kakan
svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
8. Maräng: Separera
äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
9. Blanda
äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
10. Vispa till
ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv
maräng.
11. Fyllning och
gräddning: Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
12. Skiva
sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög
kant.
13. Tvätta och
dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2
limefrukter och saften av 1 lime.
14. Fördela bären
över den skivade sockerkakan.
15. Skiva den
djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över
bären (det går också bra att skeda över glassen).
16. Bred ut
marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills
marängen blir gyllene - i cirka 4 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar