Elisabeth: Krustader, kycklingfile & chokladkaka
Krustader
med rökt lax/lufttorkad skinka & getost
125 g mild, krämig getost
1 tsk vardera av dill, gräslök, mynta och
persilja, finhackade
125 g rökt lax
1 förpackning minikrustader (24 st)
Hackad dill till garnering
Mosa getosten, tillsätt örterna, smaka av
med salt och peppar. Lägg upp laxskivorna (eller lufttorkad skinka) på en
skärbräda och fördela getoströran på dem, bred ut jämnt och rulla ihop. Skär i
lagom stora bitar och lägg i krustaderna, garnera med dill.
Kycklingfiléer
med mango- och gurkraita
Ingredienser
- 4 kycklingfiléer (à ca 150 g)
- 1 msk olja
Raita
- 1 mango
- 1 gurka
- 5 myntablad
- 1 krm spiskummin
- 2 dl naturell yoghurt
Sötsura tomater
- 12 körsbärstomater
- 1/2 krm chilipeppar
- 1/2 dl tomatjuice
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 msk strösocker
- 1 msk finhackat äpple
- 1 msk finhackad schalottenlök
- salt och peppar
- Skala och skär mangon i bitar. Skala, kärna ur och tärna gurkan. Strimla myntabladen. Blanda samtliga ingredienser till raitan och låt stå i kylskåpet i minst 1 timme före servering.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skålla tomaterna i kokande vatten. Lägg dem i iskallt vatten och skala dem. Blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
- Bryn kycklingfiléerna i en het panna med olja. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och stek i mitten av ugnen tills de är genomstekta, ca 12 minuter. Servera med raita och tomatröra + klyftpotatis.
Chokladkaka
med hallongrädde
- 100 g smör eller margarin
- 100 g mörk choklad (70 %)
- 2 ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl vetemjöl
Hallongrädde
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk florsocker
- 200 g hallon
- mynta
- Sätt ugnen på 175°C.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar) med löstagbar kant.
- Smält matfettet i en kastrull. Ta den från plattan och lägg ner chokladen i bitar och rör tills den smält. Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Rör ner mjöl och chokladblandningen. Häll smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna på galler.
- Hallongrädde: Vispa grädden. Blanda den med florsocker och lätt mosade hallon. Spara några hallon till garnering.
- Servera kakan med hallongrädden garnera med hallon och mynta.
Kommentarer
Skicka en kommentar